De Gildeslager: Ambacht met Passie!



Bereiden producten uit de winkel

Kant-en-klare ovenschotel

In voorverwarmde oven ca. 20-25 min. op 175-180 graden Celsius.

Dit is een richtlijn, aanpassing kan nodig zijn indien de porties verkleinen of vergroten.

Bereidingstips

Stoven

Stoven is vlees gaar maken in een gesloten (braad)pan of braadslede met een mengsel van groenten, kruiden en een geurige vloeistof (bijvoorbeeld bouillon, wijn of bier). Tijdens de stooftijd wordt het vlees tegen de kook aan gehouden, waardoor het extra zacht en smakelijk wordt. Voor het stoven braadt u het vlees eerst aan (evt. vlees bebloemen). Neem het vlees uit de pan en bak de overige ingrediënten aan. Daarna voegt u de (warme) vloeistof toe. Doe het vlees terug in de pan en stoof het met gesloten deksel zachtjes gaar.

Grillen

Warm grillapparatuur altijd goed voor! Kruid het vlees, moet zout het niet. Dat maakt de buitenkant vochtig, zodat het vlees niet goed kan dichtschroeien en moeilijk een mooie kleur krijgt. Plaats het vlees op het rooster of onder de grill. Het vlees zal eerst 'vastplakken', maar later laat het vanzelf los. Keer daarom het vlees niet te vlug. Afhankelijk van de vleessoort wordt de hoogte van het rooster en/of temperatuur en tijdsduur bepaald. Na het grillen voegt u naar smaak zout toe.

Braden

Kruid het vlees, maar zout het niet. Schroei in een braadpan het vlees in licht gebruinde, uitgebruisde boter aan alle zijden dicht. Vervolgens voegt u wat boter toe en tempert u het vuur. Keer het vlees regelmatig en overgiet het af en toe met braadboter. Plaats bij het braden het deksel van de braadpan goed schuin op de pan. Het vlees kan ook, na het aanbraden, in een braadslede (in de oven) verder gebraden worden. Haal na het braden het vlees uit de braadpan of slede. Blus de braadboter met warm water of ander warm vocht af em eventueel jus te maken. Laat het vlees ca. 10 minuten rusten voordat het wordt aangesneden. Belangrijk is ook dat u het vlees snijdt met een ongekarteld mes.

Bakken

Kruid het vlees, maar zout het niet. Laat in een passende pan boter uitbruisen en licht bruinen. Stem het formaat van de pan af op de hoeveelheid vlees die wordt bereid. In een te grote pan verbrandt de boter, in een te kleine pan wordt het vlees niet gelijkmatig gebakken. Schroei het vlees aan weerszijden dicht en temper het vuur. Blijf met het vlees over de bodem van de pan schuiven en keer het regelmatig. Prik echter nooit met een vork in het vlees maar gebruik een spatel. Bak het vlees tot het vereiste gaartepunt. Dan neemt u het vlees uit de pan en blust u de bakboter eventueel af met water of ander vocht. Zout het vlees naar smaak.

Richtlijnen

Soort vlees Methode Minuten
Biefstuk Bakken/ grillen 3 - 5
Entre-côte Bakken/ grillen 3 - 4
Rollade Braden 25 - 30
Riblap Stoven 120 - 150
Rosbief Braden 20 - 30
Gehakt Bakken/ grillen 10 - 12
Saucijs Bakken/ grillen 10 - 12
Stoofvlees Stoven 150
Poulet Stoven 90
Sucade Stoven 150



Bewaren

Koelen en vriezen

Bewaar vers vlees, afgedekt met folie, maximaal 2 dagen in de koelkast. In de vriezer bewaart u rundvlees 6 tot 12 maanden. Vries ontdooid vlees niet opnieuw in, het verliest dan veel van z'n vleessappen en is minder lekker. Ontdooid vlees dat daarna is bereid kan wel worden ingevroren. Let op! Laat gehakt of gehaktprodukten niet overnachten in de koelkast. Bereid het dezelfde dag nog of leg het in de diepvries om het langer te bewaren!

In de Koelkast

De ideale temperatuur voor je koelkast is tussen 2 en 5 graden Celsius. Ga uit van de houdbaarheidsdatum op het etiket, maar je kan bij vers vlees het volgende aanhouden:

  • Bereid gehakt(producten), zoals tartaar, op de dag van aankoop.
  • Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop.
  • Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop.
  • Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren.
  • Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.
  • Samengestelde vleesproducten, zoals slavinken en blinde vinken, en orgaanvlees kan je het best op de dag van aankoop bereiden.
  • Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren.
  • Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken

Ontdooien

Laat vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het afgedekt op een bord of schaal in de koelkast. Bacteriën krijgen dan geen kans en het vlees blijft lekker sappig. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg.

Afbeelding

Kernthermometer

Steek de kernthermometer in het vlees en plaats dit in de oven. Meet de kerntemperatuur van het gebraad. Een korte blik door het venster van de oven volstaat.

Soort vlees Oven Gereed Minuten per kilo
Rosbief 175 - 200 ℃ 48 - 58 50 - 65
Kalfsvlees 175 68 60 - 90
Rundvlees 175 68 60 - 90
Lamsvlees 175 65 - 72 80 - 100
Varkensvlees 175 68 - 75 80 - 100
Ham 125 72 65 - 90


Onze website maakt gebruik van cookies

We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor cookies op onze website. Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te faciliteren. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.