Historie

Het begin

In januari 1965 namen Ad en Jan Ketelaars de slagerij over van Herman en Sjaak van Hulten. Slagerij van Hulten was vanaf 1921 van start gegaan aan de Kerkstraat nummer 10 en de slagerij was aan een verbouwing toe. Herman en Sjaak hadden de verbouwing zo goed als gepland, toen bleek dat geen van de zonen het bedrijf over wilden nemen.

Ad en Jan die bij diverse Tilburgse slagers werkzaam zijn geweest, namen op 22 en 19 jarige leeftijd de slagerij over en starten dus meteen met een verbouwing. 'Slagerij van Hulten' werd dus in 1965 'Slagerij Ketelaars'. Ad en Jan runden de slagerij in het begin met zijn tweeën. In het begin werd er nog veel vers vlees verkocht, de gezinnen waten toen ook een stuk groter dan dat ze nu zijn. De runderen slachtten ze zelf. Later zijn ze ook zelf varkens gaan slachten. Omdat de gezinnen in de loop der tijd steeds kleiner werden, en de vraag naar veel vers vlees afnam, zijn Ad en Jan zich gaan toewijden aan het maken van vleeswaren. Ook de kunst van het 'roken' om bijvoorbeeld rookvlees en rauwe ham te maken, kregen ze steeds beter onder de knie.

Trouwerij

Toen Jan in 1972 trouwde met Ine van Spaandonk, runde ze de slagerij met z'n drieën. De zaken liepen goed en in 1979 was de winkel weer toe aan een verbouwing. De slagers Ad en Jan specialiseerden zich steeds meer in het maken van vleeswaren. Mensen kwamen en komen nog steeds van heinde en verre om het rookvlees, rauwe ham en de zult van slagerij Ketelaars te kopen.

Slachten

Met het slachten van varkens zijn ze in de jaren 80 gestopt. Het kostte teveel tijd naar gelang het opbracht. Runderen zijn ze wel zelf blijven slachten totdat er in 2003 een aparte wasplaats gebouwd moest worden, wilde je als slager zelfstandig blijven slachten. Die investering was niet rendabel, omdat er ca. 1 rund per 2 weken werd geslacht bij slagerij Ketelaars.

Ondertussen waren er al plannen gemaakt om weer te verbouwen. Zoon Martijn, schoonzoon Ard en dochter Judith wilden de zaak voortzetten. Op 1 januari 2004 namen Martijn, Ard en Judith de slagerij over die ome Ad en papa Jan in 1965 waren begonnen. Een architect werd in de arm genomen om het gebouw eens grondig te inspecteren. Oorspronkelijk stamde het gebouw aan de Kerkstraat nr. 10 uit 1600 en was het al diverse keren verbouwd. De vader van Herman en Sjaak van Hulten was toentertijd gemeente secretaris en hield aan de Kerkstraat nr. 10 het gemeente secretariaat van Moergestel. Daarom kreeg het pand als bijnaam "de Sik". Sjaak en Herman van Hulten bouwden het gemeentesecretariaat weer om tot slagerij. Ad en Jan Ketelaars hadden het gebouw ook al 2 maal verbouwd, kortom na een grondige inspectie bleek nieuwbouw de enige oplossing.

Op 4 december 2003 werd de eerste steen gelegd door Nienke van Dal (dochter van Ard en Judith van Dal) en Ad Ketelaars (oudste van de jongste generatie en oudste van de oudste generatie). En op 16 juni 2004 ging de nieuwe slagerij open.