Bewaren
Koelen en vriezen
Bewaar vers vlees, afgedekt met folie, maximaal 2 dagen in de koelkast. In de vriezer bewaart u rundvlees 6 tot 12 maanden. Vries ontdooid vlees niet opnieuw in, het verliest dan veel van z'n vleessappen en is minder lekker. Ontdooid vlees dat daarna is bereid kan wel worden ingevroren. Let op! Laat gehakt of gehaktprodukten niet overnachten in de koelkast. Bereid het dezelfde dag nog of leg het in de diepvries om het langer te bewaren!
In de koelkast
De ideale temperatuur voor je koelkast is tussen 2 en 5 graden Celsius. Ga uit van de houdbaarheidsdatum op het etiket, maar je kan bij vers vlees het volgende aanhouden:
- Bereid gehakt(producten), zoals tartaar, op de dag van aankoop.
Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop.
Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop.
Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren.
Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.
Samengestelde vleesproducten, zoals slavinken en blinde vinken, en orgaanvlees kan je het best op de dag van aankoop bereiden.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren.
Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Ontdooien
Laat vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het afgedekt op een bord of schaal in de koelkast. Bacteriën krijgen dan geen kans en het vlees blijft lekker sappig. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg.